Президент Косова запропонував призначити прем'єром колишнього польового командира

Четвер, 7 вересня 2017, 20:22

Президент Косова Хашим Тачі в четвер висунув кандидатуру колишнього польового командира Рамуша Харадіная на посаду прем’єр-міністра.

Про це Тачі повідомив на своїй сторінці у Facebook.

"Ґрунтуючись на своїх конституційних повноваженнях, я підписав указ, яким Рамуш Харадінай отримав мандат на створення нового уряду Республіки Косово", - написав Тачі.

Кандидатуру Харадіная ще має затвердити парламент. В разі успішного голосування, він матиме 15 днів на формування уряду.

Рамуш Харадінай і Хашим Тачі

Партія Харадіная входить в так звану коаліцію "Військове крило". Вона перемогла на виборах у червні, але не отримала достатньо голосів для самостійного формування уряду і тому домовилася про об’єднання ще з двома партіями.

Протягом декількох місяців альянс, очолюваний президентською Демократичною партією Косова, блокував вибори спікера в парламенті і тим самим перешкоджав формуванню нового уряду. Але сьогодні спікера зрештою обрали і парламент може почати роботу.

Харадінай був командувачем Армія визволення Косова – албанського збройного формування, що відстоювало самостійність Косова від Югославії і боролося з сербськими силами у конфлікті 1998-1999 років.

Харадінай уже був на посаді прем’єра Косова нетривалий час з грудня 2004-го по березень 2005-го.

Міжнародний кримінальний трибунал по колишній Югославії (МТКЮ) в Гаазі звинувачував його у злочинах проти людяності і порушенні законів та звичаїв війни, але Харадіная виправдали через відсутність переконливих доказів.

У січні 2017 року Харадіная затримали у Франції на підставі ордера на міжнародний розшук від Сербії, яка хоче судити його за воєнні злочини. Однак французький суд не дозволив його екстрадицію до Сербії.