МЗС: Росія порушила суверенні права України в Чорному та Азовському морях

Понеділок, 19 лютого 2018, 15:56

Меморандум, поданий Україною в арбітражному провадженні проти Російської Федерації за Конвенцією ООН з морського права, доводить, що РФ порушила суверенні права України в Чорному та Азовському морях та у Керченській протоці.

Про це йдеться у заяві на сайті МЗС України.

"Починаючи з 2014 року Російська Федерація незаконно позбавила Україну можливості здійснювати свою права морської держави, задля власних потреб експлуатує суверенні ресурси України, узурпувала права України регулювати власні морські території. Зухвало порушуючи міжнародне право, Російська Федерація викрадає енергетичні та рибні ресурси, які належать Україні і її народу, при цьому серед іншого завдає фізичної шкоди українським рибалкам, блокує захід суден в українські порти у зв’язку із незаконним будівництвом Керченського мосту", - йдеться у заяві.

Україна просить арбітражний трибунал припинити порушення Російською Федерацією Конвенції ООН з морського права та підтвердити права України в Чорному та Азовському морях та у Керченській протоці, в тому числі і зобов’язати Російську Федерацію поважати суверенні права України в своїх водах, зупинити крадіжку українських ресурсів, а також виплатити компенсацію за завдану шкоду.

Нагадаємо, Україна ініціювала арбітражне провадження проти РФ у вересні 2016 року "з метою захисту своїх прав як прибережної держави в прилеглих до Криму акваторіях в Чорному морі, Азовському морі та Керченській протоці".