Порошенко каже про прогрес у питанні миротворчої місії для Донбасу

Середа, 28 лютого 2018, 15:50

Президент України Петро Порошенко заявив, що вже багато країн заявляють про свою готовність взяти активну участь у миротворчій місії на Донбасі, що свідчить про значний прогрес в цьому напрямку.

Про це він заявив у ході прес-конференції у Мистецькому арсеналі у Києві.

"Неможливо проводити жодні процеси, коли снайпери, артилеристи, мінометники, танкісти з російської федерації вбивають наших воїнів. Це аж ніяк не заморожена фаза конфлікту - це гаряча війна. І присутність миротворців - це не просто розведення сторін, бо це для нас неприйнятно. Миротворці мають діяти на всій окупованій території", - сказав він.

"Те, що сьогодні, результатом в тому числі й моїх переговорів, є багато країн, які свідчать про свою готовність взяти активну участь у миротворчій місії, свідчить про значний прогрес в цьому напрямку. Ми збираємося обговорити це питання на різних рівнях "нормандського формату"- найближчим часом відбудеться зустріч на рівні дипрадників. Після виборів, я сподіваюся, нам буде що обговорювати і на найвищому рівні", - заявив Порошенко.

Варто зазначити, що перепоною для надсилання миротворчої місії на Донбас є не склад місії, а її мандат. Раніше під час консультацій в ООН Росія відкинула практично всі важливі положення, які дозволяли створити ефективну місію.

Нагадаємо, спеціальний представник Держдепартаменту США у справах України Курт Волкер заявив, що розміщення миротворчої місії на Донбасі без згоди Росії буде неможливим.

Як відомо, Росія заявляє, що дійти до компромісу в питані розміщення миротворців на Донбасі можна лише через діалог з представниками невизнаних республік Донбасу.

Україна і її західні союзники пропонують повномасштабну місію ООН, що перебуватиме на всій окупованій території Донбасу, включно з кордоном із Росією, і гарантуватиме безпеку загалом, а не лише для спостерігачів ОБСЄ, а також візьме під контроль склади озброєння російських гібридних сил на окупованій території, контролюватиме роззброєння незаконних збройних формувань тощо.

Росія відкидає такий варіант, який зменшив би її вплив на окуповані території.

Переговори у Мюнхені міністра закордонних справ Павла Клімкіна з російським колегою Сергієм Лавровим щодо мандату миротворчої місії на Донбасі не дали результату.