Клімкін: домовленість про НАТО не було головною на переговорах з Сійярто

Середа, 27 червня 2018, 11:06

Україна та Угорщина за підсумками нещодавніх консультацій досягли важливих домовленостей щодо виконання українського закону "Про освіту".

Про це ідеться у статті міністра на сайті "Європейської правди".

Міністр нагадав, що за підсумками переговорів Угорщина облишила намір блокувати участь України в саміті НАТО. Та головним результатом зустрічі він вважає те, що Київ та Будапешт перейшли до пошуку компромісів щодо імплементації освітнього закону.

"Ми нарешті виходимо з клінчу в суперечці щодо нового закону "Про освіту". Схоже, наші угорські партнери нарешті усвідомили, що закон змінюватися не буде. Натомість тепер сторони спрямували зусилля на пошук компромісів щодо того, як він буде виконуватися", - повідомив Клімкін.

За підсумками переговорів Українська сторона запевнила, що виконає рекомендацію Венеціанської комісії щодо перехідного періоду в запровадженні закону. Крім того – також за рекомендацією Венеціанської комісії – стаття 7 закону не поширюватиметься на приватні школи.

"Усе це створює гарну основу для того, щоб забезпечити дітям вільне володіння обома мовами, а дорослим – можливість конструктивно й демократично розв’язувати спірні питання", - пояснив Клімкін.

"Те, що ми зрушили з мертвої точки – справді значна перемога", - додав міністр.

Більше читайте у статті міністра закордонних справ України на сайті "Європейської правди": "Не тільки саміт НАТО: про що насправді домовилися Україна та Угорщина".