МЗС: Україна в Суді ООН доводить відповідальність РФ за збиття MH17

Вівторок, 17 липня 2018, 17:09

Україна у Міжнародному суді ООН доводить відповідальність РФ за збиття літака рейсу MH17, заявляючи, що Російська Федерація порушила Міжнародну конвенцію про боротьбу з фінансуванням терроризму.

Про це йдеться у заяві МЗС України, присвяченій 4 роковинам трагедії MH17.

В міністерстві наголошують, що протягом чотирьох років зусиллями Спільної слідчої групи, до якої входять представники слідчих органів і прокурорів з Нідерландів, Австралії, Бельгії, Малайзії та України, ведеться важка і кропітка робота по встановленню винних осіб та притягнення їх до кримінальної відповідальності.

"Вже встановлено, що ракетна система "Бук", яка збила MH17, належала 53-ій бригаді протиповітряної оборони збройних сил Російської Федерації, була незаконно доправлена на територію України через неконтрольовану ділянку українсько-російського державного кордону і поспішно вивезена назад на територію Росії після збиття літака", - йдеться у заяві.

В українському відомстві підкреслюють, що такі дії є не лише кримінально караними, але і є порушенням норм міжнародного права.

"Україна звернулася до Міжнародного Суду ООН, де доводить, що Російська Федерація такими своїми діями порушує Міжнародну конвенцію про боротьбу з фінансуванням тероризму", - заявляють українські дипломати.

В Україні також підтримують рішення Нідерландів та Австралії у їхній ініціативі притягнути Російську Федерацію до відповідальності за її участь в збитті літака рейсу МН17.

Президент Порошенко заявив, що саме Росія має понести відповідальність за теракт з літаком рейсу MH17, оскільки спільна слідча група довела, що він був збитий зенітно-ракетним комплексом БУК, який належав російським військам та був доставлений з РФ.