Найвищий пік Швеції втратив це звання через танення льодовиків

Четвер, 2 серпня 2018, 12:14

Найвищий пік Швеції, льодовик на південному краю гори Кебнекайсе, тане через рекордно високі температури і більше не є найвищою точкою країни.

Про це заявили вчені Стокгольмського університету, повідомляє Euractiv.

"Я ніколи не бачила такого танення снігу на південному піку, як цього літа", - сказала професор географії Гунхільд Росквіст.

Росквіст, яка також очолює дослідницьку станцію Тарфала недалеко від гори, вже багато років вимірює південний пік в рамках дослідження зміни клімату.

Кебнекайсе, популярний туристичний напрям, розташований на півночі Швеції, має два основних піки - південний, покритий льодовиком, і північний, не вкритий льодом.

Росквіст повідомила, що південний пік втратив чотири метри снігу з 2 по 31 липня. Це означає, що в липні кожен день на льодовику тануло в середньому 14 см снігу.

"Це відбувається дуже швидко. Результатом цього спекотного літа стане рекордна втрата снігу і льоду в горах", - сказала вона.

Під час останніх вимірювань висота південного піку досягала 2097 метрів над рівнем моря, лише на 2 см вище, ніж північний пік, висота якого 2096,8 метра.

"Прогноз полягає в тому, що з 1 серпня південний пік буде нижчим за північний пік", - сказала Росквіст.

Минулого року різниця між двома піками становила два метри. За даними Стокгольмського університету, південний льодовик, висота якого вимірюється з 1880 року, тане на один метр щороку протягом останніх двох десятиліть.