Ідея єдиної Європи ніколи не буде реалізована без участі України і Росії - Волкер

Середа, 22 серпня 2018, 14:10

Реалізація ідеї "єдиної Європи" можлива лише за участі народів України і Росії.

Про це заявив спеціальний представник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер, передає "Інтерфакс-Україна".

"Ідея єдиної і вільної Європи ніколи не буде реалізована без участі України і Росії. І це не означає - поліцейської Росії, авторитарного Кремля, це означає - Росії як народу і держави. Вони теж повинні бути частиною процесу, інакше це ніколи не закінчиться, ми ніколи не будемо в безпеці", - сказав Волкер на міжнародній конференції з питань європейської і трансатлантичної стійкості у Вільнюсі.

За його словами, становище Заходу нині "більше нагадує наполовину наповнену склянку, ніж наполовину порожню".

Волкер також підкреслив прийняті США рішення щодо збільшення бюджету НАТО, чисельності військових в Європі, санкції через анексію Криму, а також кроки для досягнення переговорів між Північною і Південною Кореями, місії в Афганістані, Сирії.

"М'яч почав рухатися в правильному напрямку. Звичайно, є безліч речей, які ми могли б помітити і з іншого боку рівняння, але давайте з'ясуємо, чого ми намагаємося досягти, і візьмемося за роботу", - додав він.

Як відомо, Волкера призначили спецпредставником з питань України в липні минулого року. Раніше він був постійним представником США в НАТО, головним заступником помічника держсекретаря у справах Європи і Євразії і директором по НАТО і Західній Європі в Раді національної безпеки США. В адміністрації попереднього президента США Барака Обами над питаннями України працювала Вікторія Нуланд.

21 серпня міністр закордонних справ РФ Сергєй Лавров заявив про можливе відновлення переговорів Волкера з помічником глави РФ Владіміра Путіна Владиславом Сурковим, який курирує питання Донбасу. 

Остання зустріч Волкера і Суркова відбулася в Дубаї наприкінці січня. На ній сторони намагалися домовитися про формат миротворчої місії для Донбасу, проте результату досягнуто не було. 

Волкер вважає, що миротворці ООН повинні "замінити" війська РФ на Донбасі.