Проти учасників безладів у Німеччині відкрили справи через "зігування"

Середа, 29 серпня 2018, 08:19

Проти десяти учасників демонстрацій у саксонському місті Хемніці порушено справи через використання нацистського вітання, яке у Німеччині є забороненим.

Про це повідомили у вівторок, 28 серпня, в німецькій поліції, інформує Deutsche Welle.

Підозрюваним закидають "використання символіки неконституційних організацій", передає агентство dpa. Правоохоронці зазначили, що мають достатньо відеозаписів з акції правих 27 серпня. Розслідування демонстрацій та сутичок у Хемніці перебрала на себе земельна генеральна прокуратура в Дрездені.

Учасник акції протесту демонструє нацистське вітання в Хемніці 
Фото: Фелікс Гойсман/Twitter

Нацистське вітання у вигляді викинутої правої руки навіть як провокативний жарт у Німеччині заборонене. За нього передбачено грошовий штраф або ув'язнення терміном до трьох років, а за деяких обставин - до п'яти років. Нацистське вітання не є забороненим у кіно та театрі.

У понеділок у східнонімецькому місті Хемніц відбулися зіткнення ультраправих демонстрантів з протестувальниками лівих сил після того, як іракець і сирієць були заарештовані за нанесення смертельних ножових поранень 35-річному німцеві, що спровокувало демонстрації, в ході яких мігранти зазнавали переслідувань та нападів.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель назвала "жахливим інцидентом" загибель чоловіка у місті Хемніц, але заявила, що жорсткі протести є неприйнятними.