Міністри ЄС підтримують операцію "Софія", але міграційні вимоги Італії не вирішені

Четвер, 30 серпня 2018, 18:14

Міністри оборони країн ЄС заявили про свою підтримку місії "Софія" в Середземному морі, але не змогли прийняти рішення щодо відмови Італії продовжувати приймати мігрантів.

Про це повідомляє DPA.

Уряд в Римі зайняв жорстку позицію щодо міграції, відмовившись приймати врятованих на морі мігрантів, якщо інші країни-члени ЄС не запропонували їх прийняти.

Це питання загрожує майбутньому операції "Софія", термін повноважень якої закінчується в кінці року.

"Ми зафіксували рішучість з боку всіх без винятку держав-членів продовжувати операцію і зберегти її ефективність", - сказала глава зовнішньополітичного відомства ЄС Федеріка Могеріні після неофіційної зустрічі міністрів оборони ЄС у Відні.

Операція "Софія" була створена в 2015 році і тоді Італія погодилася взяти на себе всіх мігрантів, врятованих на морі в рамках операції. Пошук і порятунок не є основною метою морської місії, але її кораблі зобов'язані за міжнародними правилами надати допомогу тим, хто знаходиться в тяжкому становищі. В рамках операції врятували понад 49 000 мігрантів.

Тепер Рим вимагає зміни правил і закликає інші держави-члени прийняти мігрантів, погрожуючи в іншому випадку закрити і свої порти.

Однак рішення про розділення відповідальності повинні прийматися міністрами внутрішніх справ або лідерами ЄС, зазначила Могеріні. Це питання може стати домінуючим на неформальному саміті ЄС в австрійському Зальцбурзі в наступному місяці.

Міністр оборони Німеччини Урсула фон дер Ляєн звернулася до Італії з проханням не порушувати роботу місії.

"Це також питання довіри і надійності європейської місії. Ми створили її до кінця року, і вона повинна тривати до кінця року", - сказала фон дер Ляєн.