Волкер пояснив, коли РФ ухвалюватиме рішення щодо Донбасу

Середа, 12 вересня 2018, 12:20

Москва наразі не робитиме спроб мирного врегулювання на Донбасі, а чекатиме результатів виборів в Україні наступного року.

Про це заявив спецпредставник Держдепартаменту США щодо України Курт Волкер у інтерв'ю DW.

"Я думаю, що росіяни, судячи з усього, вирішили, що нині не робитимуть нових спроб мирного врегулювання, а чекатимуть результатів виборів в Україні наступного року. У результаті ми не бачимо нічого нового, крім постійних звинувачень на адресу інших і відходу від переговорів", - додав представник Держдепу.

Волкера попросили прокоментувати заяву Москви про те, що після вбивства ватажка проросійських бойовиків Олександра Захарченка можливість продовження "нормандських" переговорів виключена. Переговори в "нормандському форматі" за участю Німеччини, Франції, України та Росії не зайшли в глухий кут, вважає Волкер.

"Я б так не сказав. До сих пір я підтримував контакти зі своїм російським колегою. Ми не згодні з дуже принципових речей, але тим не менше, ми як і раніше підтримуємо контакт. Наскільки я знаю, французькі та німецькі колеги теж залишаються на зв'язку (з Москвою. - Ред.)", - сказав дипломат.

За його словами, російська сторона, в принципі, не готова до дій до того, як в Україні пройдуть вибори.

"У цьому й проблема. Вони навряд чи зробили щось за останні кілька років, щоб спробувати повернути регіону мир і безпеку. Але вони продовжують звинувачувати Україну, нагадуючи, що конфлікт відбувається на українській території. Але ж не Україна прийшла на російську територію - це росіяни перебувають на українській території", - пояснив Волкер.

21 серпня міністр закордонних справ РФ Сергєй Лавров заявив про можливе відновлення переговорів Волкера з помічником глави РФ Владіміра Путіна Владиславом Сурковим, який курує питання Донбасу. 

Остання зустріч Волкера і Суркова відбулася в Дубаї наприкінці січня. На ній сторони намагалися домовитися про формат миротворчої місії для Донбасу, проте результату досягнуто не було. 

Волкер вважає, що миротворці ООН повинні "замінити" війська РФ на Донбасі.