Єврокомісар назвав країни, які загрожують ЄС ззовні і всередині

Середа, 5 вересня 2018, 12:47

Європейський проект перебуває у "смертельній небезпеці" від противників усередині і за межами ЄС.

Про це заявив єврокомісар з бюджету Гюнтер Еттінгер, пише Politico.

Еттінгер сказав, що швидке затвердження наступного довгострокового бюджету ЄС національними лідерами та Європейським парламентом покаже, що Європа як і раніше здатна діяти перед обличчям таких викликів.

"На мій погляд, проект перебуває в смертельній небезпеці", - сказав він.

"Дехто в Європі хочe її послабити або навіть знищити - Польща, Угорщина, Румунія, уряд Італії", - сказав він.

Він додав, що ЄС у зоні ризику через автократів, які використовують торговельні війни та агресію, згадавши президента Росії Владіміра Путіна, президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана і "розумних китайців".

Еттінгер також сказав, що уряд його власної країни, Німеччини, не виявляє достатнього ентузіазму до ЄС, особливо коли мова йде про бюджет.

Еттінгер, високопоставлений чиновник християнських демократів канцлера Ангели Меркель, зазначив, що перша глава коаліційної угоди німецького уряду називається "Новий старт для Європи."

"Я не бачу нічого подібного у нинішніх дебатах в Берліні. Абсолютно нічого", - сказав він.

Він припустив, що це відкрите питання, чи хоче Берлін приєднатися до групи членів ЄС, які наполягають на меншому бюджеті ЄС. 

Еттінгер попередив Італію, що у разі блокування переговорів щодо наступного довгострокового бюджету ЄС, країна ризикує втратити додаткове фінансування на міграцію.