Топ-прокурор Чорногорії надсилає папери з Москви на хіманаліз

Вівторок, 16 жовтня 2018, 14:40

Головний спеціальний прокурор Чорногорії Мілівоє Катніч заявив, що ніколи не звинувачував офіційну Росію в підготовці перевороту в Чорногорії, ніколи не згадував російського президента Владіміра Путіна, а лише двох співробітників Головного розвідувального управління Генерального штабу Росії.

Про це пише RТCG.

"Я ніколи не висував звинувачення офіційній Москві. Російська держава – це Маяковський, Російська православна церква, Большой театр і 150 мільйонів росіян. Я висував звинувачення окремим особам, агентам ГРУ та окремим "козакам". Якщо це офіційна Москва, то ми її звинувачуємо", - зазначив Катніч у інтерв’ю чорногорської пресі.

Прокурор висловився у відповідь на нещодавню заяву Міністерства закордонних справ РФ, яке розкритикувало дії Катніча під час судового розгляду справи щодо спроби державного перевороту в Чорногорії в жовтні 2016 року.

Нещодавно до матеріалів суду долучили відповідь з Москви із запереченням перебування учасника змови, який став ключовим свідком прокуратури Чорногорії, Саши Сінджеліча, в Росії. Катніч висловив сумніви з приводу походження документа, запросивши провести хімічний аналіз. Він допустив, що лист надіслало російське розвідувального управління ГРУ, і існує небезпека того, що ті, хто вступають в контакт з цим документом, можуть отруїтися.

"Документ зліпило ГРУ з метою отруїти учасників суду", - цитує Катніча МЗС РФ. "Очевидно, що головний спеціальний прокурор Чорногорії вирішив приєднатися до конкурсу на найбільш образливі звинувачення, які коли-небудь висувалися Росії", - зазначає МЗС РФ в своїй заяві.

"Ця дія головного спеціального прокурора показує тільки гнітючий стан, в якому перебуває чорногорський суд", - заявляє російське міністерство.

В організації спроби перевороту в Чорногорії в жовтні 2016 року прокуратура цієї країни звинувачує російських громадян, зокрема, двох співробітників ГРУ Едуарда Шишмакова та Владіміра Попова, а також громадян Сербії, колишніх співробітників силових відомств цієї країни.

Шишмаков і Попов, яких судять за їх відсутності, як вказується, почали підготовку змови кілька місяців тому, відправившись в сусідню Сербію, щоб знайти відповідного організатора на місці.

У Сербії російські ГРУшники для своїх цілей найняли ветерана антизахідного руху Александра Сінджеліча. Після того, як путч провалився, Сінджеліч став свідком звинувачення і його свідчення стануть ключовою частиною процесу. Шишмаков в 2014 році був знятий з поста заступника військового аташе Росії в Польщі після того, як поляки викрили його в шпигунстві.