Орбан: звинувачення Стубба не зіпсують стосунки з Фінляндією

Четвер, 8 листопада 2018, 11:50

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан провів переговори з прем'єр-міністром Фінляндії Юхою Сіпіля в Хельсінкі, де 7-8 листопада проходить з'їзд Європейської народної партії (ЄНП).

Про це повідомляє прес-служба прем'єр-міністра.

На зустрічі Орбан запевнив прем'єр-міністра Фінляндії, що "наклепницькі твердження Александра Стубба проти Угорщини не можуть зіпсувати відмінні угорсько-фінські відносини".

Стубб був прем'єр-міністром, міністром фінансів та міністром закордонних справ Фінляндії, а зараз є віце-президентом Європейського інвестиційного банку. Він заявив про намір замінити Жан-Клода Юнкера на посаді президента Єврокомісії. Минулого тижня Стубб виступив за розгляд питання про виключення з партійної сім'ї ЄНП партії "Фідес" на чолі з Віктором Орбаном, адже Орбан не поважає цінності блоку.

ЄНП, найбільша транснаціональна група в Європарламенті, вибере свого кандидата на посаду глави ЄК на зустрічі в Гельсінкі 8 листопада. Стубб кине виклик Манфреду Веберу, німецькому керівнику групи ЄНП, який є фаворитом.

Вебер вважає, що європейські цінності "натхненні нашим християнським корінням". Орбан висловлював підтримку Веберу. Стубб - поліглот, навчався у Лондонській школі економіки, займається тріатлоном (Ironman) і любить говорити про "четверту промислову революцію".

Нагадаємо, Європарламент 12 вересня підтримав запровадження санкційної процедури проти Угорщини у зв’язку з тривалим порушенням правил та цінностей Євросоюзу Будапештом.

Після цього рішення Європарламенту Рада ЄС повинна почати власне розслідування порушень Угорщиною цінностей ЄС.

Якщо статтю 7 Лісабонського договору буде активовано щодо Угорщини, її можуть позбавити права голосу в Раді ЄС.