Суд ЄС остаточно підтвердив вимогу призупинити дію суперечливого судового закону Польщі

Понеділок, 17 грудня 2018, 19:05

Суд ЄС зобов’язав Польщу негайно призупинити дію суперечливих положень закону про Верховний суд, які стосуються віку суддів.

Про це йдеться у наказі Суду ЄС.

На думку суду, представлені Єврокомісією аргументи юридично обгрунтовують застосування тимчасових заходів.

На початку жовтня Європейська комісія в середу направила до суду ЄС у Люксембурзі скаргу на Польщу через ухвалення суперечливого закону про Верховний суд.

На погляд Єврокомісії, положення закону про Верховний суд, що відправляють частину суддів на пенсію, загрожують незалежності судової системи в Польщі.

Новий польський закон про Верховний суд, ухвалений у квітні цього року, зобов’язує суддів Верховного суду виходити на пенсію не у 70, а в 65 років.

Суд ЄС 19 жовтня ухвалив рішення про застосування тимчасових заходів і призупинення дії закону. Зокрема, Суд вимагав повернути відправлених на пенсію суддів.

Рішення від 19 жовтня не було остаточним. У листопаді Польща та Єврокомісія представили свої аргументи у Люксембурзі, і сьогодні Суд ЄС остаточно вирішив, що вимога Єврокомісії щодо тимчасових заходів була виправданою.

У листопаді польський Сейм ухвалив поправки до закону про Верховний суд, які уможливлюють повернення до роботи суддів, яких відправили на пенсію по досягненні 65 років.