Румунія підтвердила, що блокує заяву ЄС із критикою Молдови

Неділя, 9 грудня 2018, 13:54

У Бухаресті вважають, нині не час для прийняття критичних висновків стосовно Молдови з боку ЄС.

Про це заявили у МЗС Румунії, пише NewsMaker.

Румунія блокує ухвалення Радою ЄС у закордонних справах заяви, у якій європейські міністри критикують Молдову.

"В обставинах, що склалися Румунія вирішила, що наразі не виконані всі умови для прийняття рішень ради голів МЗС ЄС", - сказано в заяві. У відомстві додали, що, крім Румунії, проти прийняття документа виступили "і інші країни ЄС".

Дипломатичні джерела стверджують, що Румунія, яку підтримала також Угорщина, виступила проти того, аби голосування з цього питання 10 грудня взагалі відбувалось.

У Бухаресті вважають, що ЄС повинен прямо доносити до Кишинева свою позицію і очікування щодо виконання ним своїх зобов'язань. Відповідним форматом для таких дискусій в румунському відомстві вважають засідання Комітету з асоціації ЄС-Молдова.

"Вважаємо дуже важливим, щоб Європейський союз проводив зважену, послідовну і прагматичну політику щодо країн-сусідів. Румунія виступає за підтримання постійного і предметного діалогу між ЄС і владою Республіки Молдова", - йдеться в заяві.

У проекті тексту документа сказано про те, що розвиток подій у Молдові з лютого цього року "викликає серйозні побоювання" щодо зобов'язань Кишинева за Угодою про асоціацію з ЄС.