Румунія блокує у Раді ЄС ухвалення заяви із критикою Молдови - ЗМІ

П'ятниця, 7 грудня 2018, 14:16

Румунія блокує ухвалення Радою ЄС у закордонних справах заяви, у якій європейські міністри критикують Молдову.

Про це повідомляє Radio Free Europe/Radio Liberty із посиланням на джерела у дипломатичних колах ЄС.

Рада ЄС у закордонних справах на рівні голів МЗС спочатку планувала затвердити заяву без обговорення під час зустрічі в Брюсселі 10 грудня. Проте дипломатичні джерела стверджують, що Румунія, яку підтримала також Угорщина, виступила проти того, аби голосування з цього питання 10 грудня взагалі відбувалось.

Джерела стверджують, що цього тижня Бухарест "дуже чітко" висловився проти тексту, тому жодних спроб проголосувати за цей документ 10 грудня не буде.

У проекті тексту документа йдеться, що прихильність демократичним принципам, верховенству права та повазі до прав людини є основою Угоди про асоціацію Молдови та ЄС. Проте документ стверджує, що розвиток подій у Молдові з лютого цього року, включаючи скасування виборів мера Кишинева, "викликає серйозні побоювання" щодо зобов'язань Молдови.

У документі сказано, що міністри закордонних справ ЄС очікують проведення парламентських виборів у лютому 2019 році відповідно до міжнародних стандартів та із забезпеченням прозорого і надійного процесу голосування.

У проекті тексту також висловлюється занепокоєння з приводу "збільшення кількості зареєстрованих випадків, пов'язаних з тиском і залякуваннями" в Молдові.

Заява закликає молдовську владу забезпечити, щоб кандидати мали доступ до засобів масової інформації та отримували рівні можливості для участі у виборах, в тому числі в одномандатних округах.

Документ також закликає Молдову забезпечити наявність "відповідної кількості виборчих дільниць" як всередині країни, так і за кордоном.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: