У Швеції відклали третю спробу призначити прем'єр-міністра

Вівторок, 15 січня 2019, 11:39

Голова парламенту Швеції Андреас Норлен відклав голосування щодо призначення прем'єр-міністра на п'ятницю, 18 січня, і оголосить кандидата в середу.

Про це пише Bloomberg.

Лідер шведських соціал-демократів Стефан Льовен, який був прем'єр-міністром з 2014 по 2018 роки, домовився про формування коаліції з лібералами, лівими та партією Центру.

Угода виключає Ліву партію від будь-якого впливу на політику протягом наступних чотирьох років, хоча політична сила висунула відповідну умову. Лідер лівих Йонас Хестед водночас заявляє, що підтримує кандидатуру Льовена.

Норлен розкритикував партійних лідерів за їхню нездатність домовитися. "Я припускаю, що кожен зробить все можливе", - сказав він.

Парламент, починаючи з вересня, коли у країні відбулися вибори, вже відхиляв кандидатури Льовена та лідера правоцентристів Ульфа Крітерсона. Партії намагаються сформувати більшість без ультраправих "Шведських демократів", які отримали значну підтримку на виборах.

За шведським законодавством парламент має чотири спроби для голосування за прем’єра. Якщо всі вони виявляються безрезультатними, у країні автоматично оголошуються дострокові вибори.