За рішенням Рима щодо Венесуели європейці підозрюють зв’язки з РФ - ЗМІ

Вівторок, 5 лютого 2019, 15:12

Європейські столиці запідозрили, що за рішенням Рима не визнавати опозиційного лідера Венесуели Хуана Гуайдо тимчасовим президентом країни можуть стояти зв'язки коаліційної партії "Рух 5 зірок" з Росією.

Про це видання EUobserver повідомило у середу, посилаючись на неназваних європейських дипломатів.

Розмірковуючи над причиною рішення Рима, дипломати зазначали, що "уряд Італії розділений", а самі італійці "не назвали належної причини".

Один із дипломатів заявив, що Італія раніше згадувала "занепокоєння з приводу італійських громадян у Венесуелі". Та, за його словами, деякі столиці ЄС за рішенням Рима більше підозрюють "зв'язок між Росією та "Рухом 5 зірок".

Нагадаємо, Рим заблокував спільну заяву ЄС про визнання Гуайдо тимчасовим президентом Венесуели. Франція, Німеччина та Велика Британія очолили групу з 19 країн ЄС, які вирішили окремо визнати Гуайдо.

"Рух 5 зірок" заборонив своєму уряду підписувати спільну заяву ЄС, заявивши, що втручання у внутрішні справи іншої країни і висунення ультиматумів недопустимі. Разом з тим партнери "Руху 5 зірок" по уряду, партія "Ліга", яка відома проросійською політикою, назвала Мадуро "диктатором" та теж підтримала Гуайдо.

Росія у конфлікті в Венесуелі, куди вона інвестувала мільярди доларів, підтримує режим Ніколаса Мадуро.

Видання відзначає, що дружні до Росії держави ЄС, включаючи Болгарію, Кіпр, Грецію і Мальту, не приєдналися до хвилі визнання Гуайдо.

Читайте також: "Нерішуча влада з Майдану: чому Київ досі не визнав нового президента Венесуели?"