Латвія обіцяє припинити відмивання грошей, але запитує, чи зробить це решта ЄС

Понеділок, 4 березня 2019, 12:26

Новий прем'єр-міністр Латвії Крішьяніс Каріньш хоче посилити фінансове регулювання для боротьби з відмиванням грошей, проте закликає до активніших дій у цій сфері інші країни ЄС.

Про це пише Bloomberg.

Минулого року Латвію сколихнули корупційні скандали, був закритий третій найбільший у країні банк, а голову центрального банку затримали за хабарі. 

"Коли ви йдете в магазин, щоб купити молоко, касир ніколи не запитує вас, звідки вийшли ваші 1,50 євро, вони просто беруть ваші гроші і посміхаються. Так, колись було з 150 мільйонами євро", - сказав Каріньш. "Ми не винні більше, ніж інші країни, але ми просто на передовій. Ми змінимо наші підходи. Проблема полягає в тому, чи змінить їх решта Європи?" - додав він.

Днями Danske Bank оголосив, що закриває свої філії, зокрема, в Латвії внаслідок підозр у відмиванні грошей через свій естонський підрозділ.

"Якщо гроші відмили через, скажімо, естонське відділення Danske Bank, вони не впали в море. Вони осіли десь, скажімо, в деякій нерухомості на Найтсбрідж у Великій Британії. Зараз уряд Великої Британії починає просити багатих власників нерухомості показати джерело свого багатства", - зазначив голова латвійського уряду.