В ЄС готові відкласти Brexit, але кажуть, що Британії потрібен план

Вівторок, 9 квітня 2019, 10:50

Міністри закордонних справ країн ЄС стверджують, що блок готовий вдруге відтермінувати Brexit, але для цього прем’єрка Британії Тереза Мей має представити чіткий план того, яким чином буде ратифікована угода про вихід.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Reuters.

Міністри проводять зустріч у Люксембурзі за день до позачергового саміту ЄС, на якому буде вирішуватися питання можливої відстрочки Brexit. Без повторного відтермінування Британія залишить ЄС у п'ятницю о 22.00 за місцевим часом.

"Цього тижня кожен відкритий до відтермінування, але вони звісно ж хочуть бачити чіткий план на додачу до прохання про відстрочку" - заявив глава МЗС Ірландії Саймон Ковні.

Його підтримав нідерландський коллега Стеф Блок: "В інтересах Нідерландів уникнути жорсткого Brexit, і якщо потрібно більше часу, щоб уникнути виходу без угоди, ми маємо надати більше часу. Ми очікуємо на конкретний план з боку Британії, яким чином уникнути виходу без угоди".

ЄС погодиться відкласти Brexit на тривалий термін - ЗМІ

Люксембурзький міністр Жан Ассельборн заявив, що європейська сторона зробить все залежне, щоб уникнути виходу без угоди.

В той же час німецький міністр Міхаель Рот наголосив, що у британців має бути чіткий план, який переконає лідерів відкласти Brexit.

"Ми, звісно, думаємо про відповідне відтермінування дедлайну, а також про тривалу відстрочку. Однак вони повинні виконати дуже жорсткі умови" - сказав він, додавши, що однією з таких умов є участь Британії у виборах до Європарламенту.

Нагадаємо, Палата лордів і Палата громад британського парламенту у понеділок остаточно ухвалили закон, який вимагає від прем’єрки Терези Мей консультуватися з депутатами щодо тривалості відтермінування Brexit і запобігає виходу з ЄС без угоди.