В Естонії опозиція готує вотум недовіри ультраправому главі МВС

Четвер, 16 травня 2019, 15:05

В Естонії голова Партії реформ Кая Каллас оголосила, що парламентська фракція реформістів починає готувати текст заяви про винесення вотуму недовіри міністрові внутрішніх справ Марту Хельме, який є головою  консервативної партії EKRE.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на портал ERR.

"Протягом цих двох тижнів, коли новий уряд перебуває при владі, міністр внутрішніх справ Март Хельме завдав величезної шкоди репутації естонської держави. Такій людині не можна довіряти ні як міністру внутрішніх справ, ні як заступнику прем'єр-міністра", - пояснила Каллас.

За її словами, реформісти шукатимуть підтримки своєї ініціативи серед усіх членів парламенту.

Для того, щоб ініціювати висловлення недовіри уряду, прем'єр-міністру або міністру, необхідно заручитися підписами принаймні однієї п'ятої членів Рійгікогу. У Партії реформ в парламенті 34 мандата.

Президентку Естонії розгнівав жест "білого супремасизму" на фото з Ле Пен

Однак вотум недовіри пройде лише в тому випадку, якщо його підтримає як мінімум 51 депутат зі 101. У опозиційних Партії реформ і Соціал-демократичної партії разом 44 мандати.

Опозиційні політики незадоволені візитом до Таллінна на початку тижня на запрошення EKRE лідера французького "Національного об'єднання" Марін Ле Пен, яка зустрілася з керівництвом EKRE і обговорила з представниками правих європейських партій питання співпраці в Європарламенті.

Раніше міністр внутрішніх справ Естонії Март Хельме назвав президентку Керсті Кальюлайд "жінкою, яка піддається емоціям" через те, що вона вийшла під час присяги міністра, обвинуваченого в домашньому насильстві.