Офіцери прикордонного агентства ЄС почали патрулювати кордон в Албанії

Вівторок, 21 травня 2019, 15:24

Команди Європейського агентства прикордонної та берегової охорони Frontex приєднуються до поліції Албанії для патрулювання її сухопутних і морських кордонів.

Як повідомляє "Європейська правда", про це заявиви єврокомісар з питань міграції Дімітріс Аврамопулос.

Аврамопулос і голова Frontex Фабріс Леггері у вівторок прибули до Тирани, щоб розпочати "першу спільну операцію на території сусідньої країни, яка не є членом ЄС".

"Це не тільки ознаменує нову фазу прикордонного співробітництва між ЄС та західними балканськими партнерами, це ще один крок до повного функціонування Агентства", - сказав Аврамопулос.

На першому етапі в Албанії будуть працювати 50 офіцерів, 16 патрульних машин і один мікроавтобус для термозйомки, які допомагатимуть контролювати кордон із Грецією та боротися з транскордонною злочинністю і нелегальною міграцією.

Як відомо, Албанія сподівається розпочати переговори із приєднання до ЄС цього року.

Нагадаємо, Європейська комісія у липні 2018 року висунула пропозицію про зміцнення європейського прикордонного агентства Frontex, штаб-квартира якого знаходиться у Варшаві.

План передбачає збільшення кількості прикордонників до 10 тисяч до 2020 року і має допомогти блоку краще регулювати приплив мігрантів.

Але деякі країни південної та східної Європи висловили занепокоєння тим, що розширення ролі Frontex зменшить їх суверенітет.