Польща і Чехія проти плану ЄС розширити прикордонне агентство Frontex

Вівторок, 16 жовтня 2018, 13:34

Польща та Чехія виступають проти плану зміцнення зовнішніх кордонів Європейського Союзу, побоюючись, що вони отримають менше фінансування на інфраструктуру.

Про це заявив прем’єр Польщі Матеуш Моравєцький на спільній прес-конференції у Варшаві з чеським колегою Андрієм Бабішем, повідомляє Euractiv.

Європейська комісія у липні висунула пропозицію про зміцнення європейського прикордонного агентства Frontex, штаб-квартира якого знаходиться у Варшаві.

План передбачає збільшення кількості прикордонників до 10 тисяч до 2020 року і має допомогти блоку краще регулювати приплив мігрантів.

Але деякі країни південної та східної Європи висловили занепокоєння тим, що розширення ролі Frontex зменшить їх суверенітет.

"Значне збільшення кількості персоналу Frontex на наш погляд є необґрунтованим. Такі пропозиції дійсно розглядаються. Але нічого не можна досягти без грошей ", - сказав Моравєцький.

"Ми стурбовані тим, що більше грошей для Frontex буде означати менше коштів для структурних фондів, менш грошових коштів для розвитку дорожнього або залізничного транспорту", - додав він.

Зі східноєвропейських країн, які приєдналися до ЄС у XXI столітті, Польща на сьогодні є найбільшим бенефіціаром політики з питань єдності, щорічно отримуючи близько 10 млрд. євро.

"Для фінансової перспективи на 2021-2027 роки ми хотіли б максимум коштів для розвитку інфраструктури, для регіональної політики та для спільної сільськогосподарської політики", - сказав польський прем’єр.

Він додав, що західні держави-члени "отримують важливі прибутки від європейської інтеграції".

"Ми, центральноєвропейські країни, хочемо, нарешті, наздогнати якість життя, яким користується Західна Європа. В цьому мета структурних фондів", - зазначив Моравєцький.

Лідери ЄС мають прийняти рішення щодо пропозиції Єврокомісії на саміті цього тижня.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.