Данія підтримає свого єврокомісара на виборах президента Єврокомісії

Середа, 29 травня 2019, 11:14

Прем'єр-міністр Данії Ларс Лекке Расмуссен дав зрозуміти, що Копенгаген буде підтримувати кандидатуру єврокомісара з конкуренції Маргрете Вестагер при виборі президента Європейської комісії.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Politico.

Расмуссен назвав Вестагер "найкращим кандидатом" на пост президента Єврокомісії напередодні неформального саміту лідерів ЄС, який пройшов у вівторок.

Ліберальна партія Venstre Расмуссена і соціальна ліберальна партія Вестагер Radikale Venstre є частиною однієї ліберальної групи ALDE в Європарламенті, яка домоглася хороших результатів на виборах.

"Історично соціал-демократи і ЄНП мали більшість і мали право розділити здобич. Цього разу вони не зможуть цього зробити. Вони повинні слухати нас. Отже, немає ніяких сумнівів в тому, що люди на вищі посади повинні вибиратися нашим шляхом", - додав він.

Кандидатів на топ-посади в інституціях ЄС визначать у червні - Туск

Кандидатуру Вестагер згадував на саміті і президент Франції Еммануель Макрон. Тоді як канцлерка Німеччини підтримує свого земляка Манфреда Вебера.

Правоцентристська Європейська народна партія (ЄНП) і лівоцентристська група соціалістів і демократів (S&D) матимуть всього 326 місць у новому скликанні Європарламенту, де засідає 751 євродепутат.

Їм не вистачає 50 голосів до більшості, щоб визначити самостійно, хто має очолити Єврокомісію.