Меркель і Макрон сперечаються через нового главу Єврокомісії

Вівторок, 28 травня 2019, 18:38

У вівторок канцлерка Німеччини Ангела Меркель і президент Франції Еммануель Макрон розійшлись у поглядах щодо того, хто повинен стати наступним главою Європейської комісії.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на агентство Reuters.

У вівторок ввечері лідери ЄС проводять зустріч, під час якої розпочнуть переговори про кандидатів на найвищі пости блоку, які вони обійматимуть у найближчі п'ять років. За процедурою, після виборів до Європарламенту в ЄС змінюють керівників головних інституцій.

Прем'єр Португалії: Вебер за жодних умов не має очолити Єврокомісію

Після прибуття на зустріч Ангела Меркель заявила, що вона підтримує кандидатуру правоцентристського німецького депутата Манфреда Вебера на посаду глави Єврокомісії. Чинний глава ЄК Жан-Клод Юнкер йде у відставку 31 жовтня.

За декілька хвилин Макрон заявив, що підтримує інших кандидатів. Зокрема, комісара ЄС з питань конкуренції від Данії Маргрете Вестагер, переговірника ЄС щодо Brexit, француза Мішеля Барньє, та нідерландського соціал-демократа Франса Тіммерманса.

Правоцентристська Європейська народна партія (ЄНП) і лівоцентристська група соціалістів і демократів (S&D) матимуть всього 326 місць у новому скликанні Європарламенту, де засідає 751 євродепутат. Їм не вистачає 50 голосів до більшості, щоб визначити самостійно, хто має очолити Єврокомісію.

Макрон пропонує розглянути кандидатуру Барньє на президента Єврокомісії

Крім того, ЄС має визначитися з очільниками Європейського парламенту і Європейського центрального банку, главою зовнішньополітичного блоку і главою Європейської ради.

Євросоюз ризикує потрапити в інституційний "глухий кут", якщо переговори затягнуться. Як наслідок, ЄС не зможе приймати принципові політичні рішення в той час, як він стикається з більш напористою Росією, економічним зростанням Китаю і непередбачуваним президентом США.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.