США: Іран влаштував Європі ядерний шантаж

Середа, 8 травня 2019, 19:52

Сполучені Штати в середу пригрозили накласти більше санкцій на Іран "дуже скоро" і застерегли Європу від ведення бізнесу з Тегераном через бездоларову систему торгівлі в обхід санкцій США.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Reuters.

Іранський уряд оголосив раніше в середу, що припиняє дотримуватися частини обмежень щодо своєї ядерної програми, і пригрозив посилити ядерну діяльність, якщо країни-учасниці ядерної угоди не захистять Тегеран від санкцій США.

Припинення виконання Іраном деяких частин ядерної угоди є "нічим іншим, як ядерний шантаж Європи", сказав на конференції у Вашингтоні Тім Моррісон, спеціальний помічник президента і старший директор з питань зброї масового знищення.

"Зараз час для єднання націй, щоб рішуче засудити ядерний проступок Ірану і підвищити тиск на режим, щоб він дотримувався вимог США", - сказав Моррісон, додавши, що Вашингтон не "закінчив" санкції проти Ірану.

"Незабаром очікуйте більше санкцій. Дуже скоро", - сказав він.

Моррісон заявив, що Сполучені Штати будуть швидко реагувати на будь-які спроби європейських країн підірвати тиск Вашингтона на Іран. Він порадив їм не використовувати спеціальну платіжну систему, щоб полегшити торгівлю без доларів в обхід американських санкцій.

Як відомо, минулоріч Дональд Трамп оголосив про вихід США зі спільної угоди, укладеної 2015 року між Іраном, Сполученими Штатами, Росією, Китаєм, Великою Британією, Францією і Німеччиною. Угода передбачає, зокрема, виконання Тегераном низки кроків щодо обмеження своєї ядерної програми в обмін на скасування санкцій.

Франція, Велика британія і Німеччина, європейські країни, які підписали ядерну угоду, кажуть, що роблять все можливе, щоб підтримати Іран, об'єднуючи ініціативи, щоб допомогти економіці країни, незважаючи на жорсткі санкції США.