Правозахисні організації різних країн закликали не скасовувати санкції проти РФ у Раді Європи

Четвер, 20 червня 2019, 17:51

Правозахисні організації Німеччини, Бельгії, Норвегії, США, Грузії та ще низки країн опублікували спільну заяву із закликом до ПАРЄ не скасовувати санкції проти росіян.

Текст заяви є в розпорядженні "Європейської правди".

"На червневій частині сесії Парламентська асамблея Ради Європи голосуватиме за скасування санкцій, введених проти Росії після незаконної анексії Криму. Той факт, що голосування взагалі відбувається, є суттєвою і тривожною зміною політики Ради Європи щодо Росії", - йдеться у заяві.

Правозахисники наголошують, що нормалізація насильницької анексії території суверенної держави, що супроводжується грубими порушеннями міжнародного гуманітарного права та прав людини, створить серйозну загрозу безпеці не тільки для України, але й для всього регіону.

"З цих причин ми закликаємо ПАРЄ і Комітет міністрів продемонструвати єдність у відстоюванні цінностей і принципів, на яких ґрунтується Рада Європи, і повністю підтримувати санкції доти, доки Росія не виконає умови, за порушення яких ці санкції були введені", - йдеться у заяві.

Нагадаємо, регламентний комітет ПАРЄ схвалив резолюцію, яка може змінити правила організації щодо запровадження санкцій стосовно делегацій. Цей крок може призвести до повернення російської делегації у ПАРЄ.

Асамблея розгляне затверджений комітетом проєкт резолюції наступного тижня.

В Росії вже заявили про намір повернутися до роботи у ПАРЄ на літній сесії за умови ухвалення резолюції, яка "вбиває" санкційний механізм.

Детальніше про ситуацію в ПАРЄ читайте у статті:  "Руйнівники Ради Європи: як зупинити західні столиці від фатального подарунка Кремлю".