В МЗС РФ задоволені рішенням Комітету ПАРЄ, але кажуть, що процес треба завершити

Вівторок, 4 червня 2019, 14:19

В МЗС РФ заявили, що проект резолюції щодо зміни статуту Парламентської асамблеї Ради Європи, прийнятий регламентним комітетом організації, є кроком у вірному напрямку, проте процес ще не завершений.

Про це заявив заступник голови російського МЗС Александр Грушко, передає "Європейська правда" з посиланням на видання Ради федерації РФ "Парламентская газета".

Грушко нагадав, що раніше пройшла сесія Комітету міністрів Ради Європи, де був встановлений сам факт невідповідності процедур і правил ПАРЄ статутним принципам. Комітет, по суті визнав, що всі держави мають рівні права повною мірою бути представленими в КМРЄ і ПАРЄ, сказав він.

Грушко зазначив, що також КМРЄ запросив всі делегації до участі в червневій сесії асамблеї.

За його словами, суть роботи, яка зараз йде в ПАРЄ, — імплементація рішення Комітету міністрів. Заступник голови МЗС зауважив, що процес поки не завершено, однак попередні заходи показують, що і в асамблеї "сформувалося розсудлива більшість", яка усвідомлює, що якщо не привести правила і процедури ПАРЄ у відповідність до статутних вимог, то криза Ради Європи, як об'єднуючої організації, продовжиться.

МЗС: у разі повернення РФ до ПАРЄ Україна відкоригує ставлення до Асамблеї

"Подивимося, як піде процес, але на сьогоднішній день вектор руху правильний", — сказав Александр Грушко.

Напередодні регламентний комітет ПАРЄ схвалив резолюцію, яка може змінити правила організації щодо запровадження санкцій стосовно делегацій. Цей крок може призвести до повернення російської делегації у ПАРЄ.

Асамблея розгляне затверджений комітетом проект резолюції наприкінці червня.

Раніше українські правозахисники застерегли від схвалення цієї резолюції та безумовного повернення російської делегації до ПАРЄ, оскільки Росія повністю нехтує вимогами організації.