Туск: рішення ЄС про продовження Brexit залежить від парламенту Британії

Вівторок, 22 жовтня 2019, 10:34

Президент Європейської ради Дональд Туск заявив, що рішення ЄС щодо можливого чергового відтермінування Brexit залежить від парламенту Британії.

Як повідомляє "Європейська правда", про це Туск сказав, звітуючи у вівторок перед депутатами Європарламенту про підсумки засідання Євроради минулого тижня.

"Ситуація досить складна з огляду на події в Британії на вихідних та запит Британії про продовження процесу статті 50", - сказав Туск, маючи на увазі несхвалення британським парламентом угоди про Brexit в суботу та лист від прем’єра Джонсона, у якому він називає нове відтермінування Brexit помилкою.

Brexit: Джонсон робить останню спробу провести угоду через парламент

Туск сказав, що наразі проводить консультації з лідерами, як на це реагувати, і ухвалить рішення у найближчі дні. 

"Очевидно, результат цих консультацій дуже сильно залежить від того, що вирішить чи не вирішить парламент Британії. Ми маємо бути готові до будь-якого сценарію", - сказав він.

Нагадаємо, британський уряд у понеділок представив парламенту новий законопроєкт про Brexit, який грунтується на домовленій з Брюсселем угоді про Brexit та за умови схвалення гарантує впорядкований вихід країни з ЄС.

Прем'єр Джонсон закликав депутатів підтримати законопроєкт попри їхні скарги про те, що він намагається провести його через Палату громад "на високій швидкості". На розгляд у депутатів буде три дні.

Джонсон пішов на цей крок після того, як спікер британського парламенту Джон Беркоу не дозволив парламентарям ще раз голосувати за угоду про Brexit.