Держсекретар США застеріг Північну Македонію від китайських інвестицій

П'ятниця, 4 жовтня 2019, 17:43

Держсекретар США Майк Помпео заявив в п'ятницю, що він попередив владу Північної Македонії про ризики китайських інвестицій в чутливі технології.

Як повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Reuters, про це Помпео сказав після зустрічі з прем'єр-міністром країни Зораном Заєвим.

Держсекретар США підкреслив, що Китай може використовувати хабарі задля отримання інфраструктурних угод на Балканах.

Глава посольства США назвав "божевільною" відмову Трампа від допомоги Україні

Помпео також висловив упевненість, що сенат США ратифікує вступ Північної Македонії в НАТО восени. Північна Македонія розраховує стати 30-м членом Альянсу до кінця року.

Нагадаємо, у серпні США вустами колишнього радника Дональда Трампа з питань національної безпеки Джона Болтона попередили Україну про небезпечність контактів із китайцями.

ЗМІ раніше повідомляли, що США намагатимуться  заблокувати продаж заводу "Мотор-Січ" та передачу технологій цієї компанії китайським інвесторам.

Болтон не підтвердив і не спростував повідомлень преси, але сказав, що Україні слід зважати на можливі наслідки китайських інвестицій у чутливих секторах.

Видання The Wall Street Journal повідомляло, що угода про "Мотор Січ" широко сприймається американськими чиновниками як черговий крок Китаю до розширення своєї військової спроможності.