Іран запустив супутник, Франція стривожена щодо безпеки Європи

Понеділок, 10 лютого 2020, 20:49

Франція 10 лютого засудила спробу Ірану розмістити супутник у космосі, закликаючи Тегеран дотримуватися міжнародних зобов'язань щодо своєї суперечливої програми балістичних ракет.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Voice of America.

"Франція засуджує цей запуск, який вимагає технологій, які використовуються для балістичних ракет, і, зокрема, міжконтинентальних балістичних ракет", - йдеться в повідомленні міністерства закордонних справ Франції.

Напередодні Іран заявив, що "успішно" запустив супутник, але не зміг вивести його на орбіту.

Катастрофа МАУ: канадські юристи вимагатимуть від Ірану $1,1 млрд компенсації - ЗМІ

Нагадуючи про зобов'язання Ірану відповідно до резолюції Ради Безпеки ООН 2018 року, міністерство додає: "Іранська балістична програма шкодить регіональній стабільності та впливає на європейську безпеку. Франція закликає Іран повністю дотримуватися своїх міжнародних зобов'язань у цьому питанні".

Вашингтон назвав запуск "провокацією" і порушенням резолюції Ради Безпеки ООН 2015 року, яка підтримала міжнародну угоду про обмеження ядерної програми Тегерану.

Іран наполягає, що його аерокосмічна діяльність проводиться в мирних цілях, і основною місією супутника буде збір зображень для вивчення землетрусів, запобігання стихійним лихам та розвитку сільськогосподарських ресурсів.

Рік тому Іран представив нову крилату ракету, яка має дальність польоту до 1350 кілометрів.