Віцепрем'єрка про нове рішення НАТО щодо України: дуже потужний сигнал

П'ятниця, 12 червня 2020, 18:20

Віцепрем’єрка з питань європейської і євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина вважає "дуже потужним сигналом" приєднання України до Програми розширених можливостей НАТО. 

Про це вона розповіла в ексклюзивному коментарі "Європейській правді".

"Це дуже потужний сигнал щодо повноцінного операційного співробітництва між Україною і НАТО. Це дуже потужний політичний сигнал. Ми дякуємо країнам-членам НАТО за це рішення", - сказала віцепрем’єрка. 

В уряді пояснили, що дасть Україні статус партнера розширених можливостей НАТО

Стефанішина пояснила, що програма є передусім операційним інструментом, який дозволить досягти взаємосумісності України і НАТО в рамках участі в програмах і навчаннях Альянсу, а також взаємосумісності в контексті обміну інформацією. 

Вона зазначила, що рішення стало результатом величезної роботи, проробленої на різних рівнях українськими посадовцями-дипломатами, "які протягом останніх років, вірячи у важливість цієї ідеї, просували її на різних рівнях". 

"Хотіла би подякувати Вадиму Пристайку, який віддано і послідовно просував цю ініціативу, що врешті стала реальністю, як на посаді посла, так і на посаді віцепрем’єр-міністра", - додала Стефанішина. 

Зеленський і Кулеба подякували членам НАТО за новий статус для України

12 червня Північноатлантична рада визнала Україну членом Програми розширених можливостей НАТО. 

Крім України, статус партнерів розширених можливостей мають також Австралія, Фінляндія, Грузія, Йорданія та Швеція.

Президент Зеленський заявив, що новий статус є практичним рішенням, яке дозволить Україні та Альянсу ще краще взаємодіяти заради спільної безпеки

В уряді розповіли, що може отримати Україна в результаті членства у Програмі розширених можливостей НАТО.