Переважна більшість європейців підтримують постачання зброї Україні та санкції проти РФ

Неділя, 13 березня 2022, 10:26

Майже 80% мешканців ЄС виступають за економічні санкції проти Росії, попри те, що вони є болючими для усіх сторін.

Про це свідчить опитування, яке було проведене у Німеччині, Франції, Італії та Польщі, результати якого має у розпорядженні "Європейська правда".

Під час опитування, що відбулося 3-7 березня, після запровадження найжорсткіших пакетів санкцій, європейських громадян питали про те, чи підтримують особисто вони той економічний тиск, що запроваджений Заходом проти РФ.

Найнижчим серед опитаних держав виявилася підтримка антиросійських економічних санкцій у Франції, але і вона є дуже високою. 72% французів підтримують жорсткий санкційний тиск (з них 48% "безумовно", 24% "швидше" підтримують). Лише 7% "взагалі не підтримують" та 9% "швидше не підтримують" запроваджені санкції, 12% не визначилися.

У Німеччині та Італії підтримка санкції є значно вищою – по 80% заявили про підтримку (57% про безумовну підтримку. У Польщі підтримка тиску на РФ є абсолютною – 91% за, 79% безумовно за.

В екстраполяції на все населення ЄС дослідження прогнозує 79% підтримки.

У всіх опитаних державах є тако підтримка постачання військового обладнання до України.

У Франції йдеться про 65% прибічників, 20% противників та значна частина (15%) невизначених. У Німеччині 66% підтримують постачання зброї, 28% проти. У Італії підтримка найменша, але також відносно висока – 57% за, 35% проти. У Польщі підтримка постачання зброї є абсолютною – 91% за, лише 5% проти.

Раніше ЄвроПравда повідомляла, що абсолютна більшість німців, французів та італійців підтримують вступ України до ЄС.

Дослідження спільно провели французький Фонд Жана Жореса (авторитетна організація, наближена до Соцпартії) та українська Ялтинська європейська стратегія (Yalta European Strategy, YES). У термін з 3 по 7 березня за їхнім замовленням соціологічні компанії опитали понад 4000 людей за репрезентативними виборками, що представляють населення Німеччині, Франції, Італії та Польщі віком понад 18 років.

Також дані були інтерпольовані для представлення очікуваної загальноєвропейської позиції, зважаючи на те, що ці 4 держави є виразниками думок регіонів ЄС, та з урахуванням розподілу населення у цих регіонах.

Як повідомлялося, генсек НАТО застеріг Росію від атак на лінії постачання зброї Україні, яке здійснюють держави-союзниці.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.