Макрон або "подруга Путіна": чи допомагатиме Франція Україні після президентських виборів

коротко
Середа, 13 квітня 2022, 09:00

Перший тур президентських виборів не приніс сенсації, остаточний вибір буде зроблено між чинним президентом Еммануелем Макроном та "подругою Путіна" Марін Ле Пен.

Та вже зараз очевидно, що за будь-якого розкладу на Францію чекають істотні зміни.

Про це редактор "Європейської правди" Юрій Панченко і поговорив з завідувачкою інформаційно-аналітичного відділу Українського інституту Надією Коваль. Цю розмову можна подивитися на YouTube-каналі ЄвроПравди, або почитати у матеріалі Допомога зброєю чи вето на вступ в ЄС: чого чекати Україні від виборів у Франції.

Про що говорила Надія Коваль, тезово:

"Шанси на те, що Франція після виборів стане більш активною у підтримці України, існують. Більш того, Франція вже зараз більше почала допомагати Україні, хоча й не робить це надто публічно".

"Ми бачимо, що Макрон трохи радикалізувався і вже настільки сильно не вірить у можливість діалогу з Росією. Тому після виборів, у випадку перемоги Макрона, ми зможемо сподіватися на більш сприятливу позицію Парижа".

"Французький бізнес поступово виходить з російського ринку. Бажання залишитися в Росії поступово спадає. Тому є всі шанси очікувати, що така зміна настроїв бізнесу посилить рішучість Франції щодо впровадження більш жорстких економічних санкцій проти РФ".

"Франція залишається противником подальшого розширення Євросоюзу... Тому в разі переговорів про членство України нам треба буде дуже довго і дуже активно працювати з Францією. Але якщо з Макроном в цьому питанні буде можливо працювати, і шанси на успіх є, то у разі перемоги Ле Пен є дуже серйозні сумніви в реальності цього".

"Якщо президентом держави стане Марін Ле Пен, як мінімум, не варто чекати якогось посилення підтримки України або жорсткої позиції щодо санкцій проти РФ".

"Є підстави прогнозувати, що у другому турі все ж виграє чинний президент. Так, не доводиться очікувати повторення ситуації з Жаком Шираком, коли він у другому турі просто розтрощив батька Марін Ле Пен. Цього разу розрив буде не дуже великий, але достатньо переконливий – десь на рівні 6-8%".

Повний текст розмови - у матеріалі Допомога зброєю чи вето на вступ в ЄС: чого чекати Україні від виборів у Франції. Відеорозмову можна подивитися на YouTube-каналі ЄвроПравди.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: