У Польщі думають змінити посла в Києві і відправити його до Берліна – ЗМІ

Понеділок, 25 квітня 2022, 17:45

В МЗС Польщі готуються змінити посла в Україні Бартоша Цихоцького, який єдиний з дипломатів ЄС лишався в Києві під час активних бойових дій довкола української столиці.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє RMF24.

Спекуляції про можливе переведення Бартоша Цихоцького з’явилися з початку війни в Україні. Цихоцький залишився в Києві навіть тоді, коли дипломатичні представництва інших країн були перенесені до Львова.

"Цихоцький не може бути переведений на нижчу посаду, тому йому запропонували підвищення в країні, де він також міг би проявити себе", - сказав представник МЗС Польщі.

Як зазначається, уряд бачить Цихоцького на посту посла в Берліні, особливо на тлі яскравої позиції українського посла в Німеччині. Андрій Мельник відкрито критикує німецьку владу, закликає збільшити постачання зброї та бойкотує деякі заходи, наприклад, концерт наприкінці березня, де також мали виступити російські артисти.

"Цихоцький в Берліні міг би діяти аналогічно, він мав би м'яку силу в критиці канцлера" - заявляють у польському уряді, який вважає Німеччину головним гальмом нової європейської політики щодо Путіна.

У правлячому таборі є думка, що нинішній голова канцелярії прем’єр-міністра Міхал Дворчик, нинішній уповноважений уряду з питань вакцинації, поїде до Києва на заміну Цихоцькому. На початку війни міністр брав участь у доставці гуманітарної допомоги в Україну. Для Дворчика це було б поверненням із політичного вигнання після скандалу зі зломом його поштової скриньки. 

Посада посла Польщі в Берліні є вакантною з кінця січня.