Туреччина на шпагаті: як країна балансує між Україною та Росією

Аналітика коротко
П'ятниця, 29 квітня 2022, 13:00

Туреччина - стратегічний партнер України. Завдяки Туреччині українська армія посилилася "Байрактарами", а закриття Босфору зробило неможливим посилення Чорноморського флоту РФ для атаки на Україну з моря.  

Але водночас Туреччина є єдиною країною-членом НАТО, яка відмовилася запровадити санкції проти РФ. Більш того, намагається заробити на закритті Європи для російських туристів. 

Та до якої міри Україна може покладатися на допомогу Туреччини? І як така позиція впливає на позиціювання Анкари на Заході? Про це редактор ЄвроПравди Юрій Панченко поспілкувався зі старшим аналітиком Центру дослідження сучасної Туреччини Карлтонського університету Євгенією Габер

Повну версію розмови можна подивитися на YouTube-каналі ЄвроПравди, а текстову почитати у матеріалі "Байрактари" та туристи з Росії: яку позицію зайняла Туреччина у нинішній війні.

Про що говорила Євгенія Габер:

"України стало безумовно більше в турецькому інформаційному просторі. І зараз це вже більш об’єктивне висвітлення тих подій, які відбуваються в Україні, в тому числі через візити до нас турецьких журналістів".

"Понад 80% населення підтримує Україну в цій війні. Але разом з тим 48% турків вважають, що винні в цій війні або НАТО, або США. І тільки близько 30% вважають винною Росію".

"Туреччина, звичайно, підтримує Україну, але при всьому тому має постійний страх мілітаризації чорноморського регіону, в тому числі з боку країн НАТО".

"Перекриваючи протоки для російських кораблів і тим самим допомагаючи Україні, Туреччина також сама підстраховується від подальшої ескалації в Сирії. Аналогічні причини, до речі, й у недавнього рішення про перекриття повітряного простору для російських літаків, які летять до Сирії. Цей крок ускладнює перекидання з Сирії військових підрозділів або додаткової зброї РФ".

"Російські фірми, компанії, які хочуть покинути Росію, але не можуть собі дозволити працювати в сусідніх країнах, приїжджають в Туреччину і достатньо комфортно тут почуваються".

"За різними джерелами, з початку війни до Туреччини переїхали понад тисячу компаній з російським капіталом або російськими власниками. Те саме стосується і відкритого повітряного простору, і російських туристів".

"Мені здається, що Туреччина скористається закриттям Європи для російських туристів, щоб отримати свою вигоду від цього".

Щодо українських переселенців у Туреччині, то Євгенія Габер повідомила, що зараз максимальне перебування у Туреччині обмежено 90 днями. Немає ніяких нових законодавчих актів, які б дозволяли триваліше перебування у Туреччині для українців.

"Війна в Україні може стати для Туреччини "золотим квитком" для повернення в родину НАТО… Проте цей "золотий квиток" може бути у будь-який момент втрачено".

Повна текстова версія інтерв’ю - у матеріалі "Байрактари" та туристи з Росії: яку позицію зайняла Туреччина у нинішній війні. Відеоверсію розмови можна подивитися на YouTube-каналі ЄвроПравди.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.