Парламент Фінляндії розпочав історичні дебати щодо вступу до НАТО

Понеділок, 16 травня 2022, 13:10

У парламенті Фінляндії почалися історичні дебати щодо вступу країни в НАТО, які триватимуть щонайменш до пізнього вечора понеділка - брати слово хочуть близько 150 депутатів.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє Yle. 

Дебати відкривала своєю промовою прем’єрка Санна Марін, яка наголосила, що з відкритим нападом Росії на Україну безпекова ситуація радикально змінилась, а також - що якби Фінляндія погодилася на вимоги Росії про нерозширення НАТО на схід, це означало би послаблення суверенітету.

Міністр закордонних справ Пекка Хаавісто розповів про результати обговорення питання у Берліні на зустрічі міністрів закордонних справ країн-членів НАТО і що намір Фінляндії підтримують. Він зазначив, що процес погодження заявки може супроводжуватися певними труднощами і важливо "проявити стриманість і спокій". За його словами, набуття членства може тривати від 4 місяців до року. 

У промовах депутати висловлюються здебільшого за те, щоб подавати заявку на членство. 

Критика лунає лише від Лівого альянсу, депутати якого вважають, що вступ до НАТО загрожує Фінляндії перетворенням на передній край у потенційній війні РФ із Заходом. Лівий альянс наполягає, що Фінляндія має відмовитися від постійних військових баз на своїй території та розміщення у себе ядерної зброї - як свого часу Данія та Норвегія. 

Міністр оборони Антті Кайкконен зауважив, що Фінляндія не збирається просити про розміщення ядерної зброї на своїй території і ніхто не підштовхував Гельсінкі до цього. 

Нагадаємо, 15 травня президент та прем’єр-міністр Фінляндії оголосили у неділю, що Фінляндія подає заявку про приєднання до НАТО.

Президент Фінляндії розповів Путіну  телефоном про наміри щодо подання заявки на вступ до НАТО. Нііністьо заявив Путіну, як вимоги Росії щодо нечленства в НАТО наприкінці 2021 року та її повномасштабний напад на Україну в лютому 2022 року змінили безпекове середовище у Фінляндії.

Фінляндія та Швеція очікувано подадуть свої заявки у вівторок 17 травня. 

Дивіться пояснення "Європейської правди" про те, що змінить для України, а також для європейської безпеки вступ Швеції та Фінляндії в НАТО.