ЄС надав своєму агентству юстиції більше повноважень у розслідуванні воєнних злочинів

Середа, 25 травня 2022, 20:09

Рада ЄС схвалила нові правила, які дозволять Євроюсту безпечно зберігати та аналізувати докази, пов’язані з воєнними злочинами, геноцидом та злочинами проти людяності.

Про це, як пише "Європейська правда", йдеться у повідомленні Ради ЄС.

"Щоб допомогти забезпечити відповідальність за злочини, скоєні в Україні, Рада сьогодні прийняла нові правила, які дозволяють Євроюсту зберігати, аналізувати та зберігати докази, що стосуються основних міжнародних злочинів, включаючи воєнні злочини, злочини проти людства та геноцид", - йдеться у повідомленні.

Текст рішення має бути підписаний Європейським парламентом та Радою ЄС 30 травня та негайно опублікований в Офіційному журналі. Він набуде чинності на наступний день після його опублікування.

Нові правила дозволять Євроюсту:

- зберігати та зберігати докази, пов’язані з воєнними злочинами, включаючи супутникові зображення, фотографії, відео, аудіозаписи, профілі ДНК та відбитки пальців,

- обробляти та аналізувати ці докази у тісній співпраці з Європолом та обмінюватися інформацією з відповідними національними та міжнародними судовими органами, включаючи Міжнародний кримінальний суд.

Спільна слідча група ЄС, яку підтримує Євроюст, діє в Україні з березня 2022 року. У квітні 2022 року Єврокомісія опублікувала пропозицію продовжити мандат Євроюсту після російського вторгнення в Україну.

Раніше розширення повноважень Євроюсту підтримав Європарламент.