Як Україна стримує Росію від агресії проти Грузії

Аналітика коротко
Середа, 4 травня 2022, 09:00

Відносини між Україною і Грузією у безпрецедентній кризі. 

Чому Грузія відмовилася вводити санкції проти РФ? За яких умов РФ вирішить напасти на Грузію, а за яких Тбілісі наважиться на силове повернення територій? І, нарешті, чому Грузія прогавила свій шанс, відмовившись передати важке озброєння Україні?

Усі ці теми редактор ЄвроПравди Юрій Панченко обговорив з експертом Georgian Strategic Analysis Center Гелою Васадзе. Повністю розмову можна переглянути на YouTube-каналі "Європейської правди". Повна текстова версія - у матеріалі В очікуванні нової війни: як агресія РФ та конфлікт Тбілісі з Києвом змінили Грузію.

Про що говорив Гела Васадзе:

Щодо повернення окупованих територій. 

"Я завжди говорив і говоритиму, що і Грузія, і всі інші країни "постсовка" зможуть повернути свої території лише в разі системної кризи в РФ, рівня 1917 або 1991 року… Україна цю кризу дуже сильно наближає, більш того, вона зробила її незворотною. Коли в мене раніше питали: "Коли це буде?", я розводив руками. Коли в мене зараз запитують, я кажу: "Скоро. Вже скоро".

За його словами, будь-яке повернення територій можливе тільки силовим шляхом. При цьому, на сьогодні виконати операцію з повернення територій для Грузії проблематично. Експерт вважає, що, навіть якщо теоретично Грузії вдастся повернути Південну Осетію силовим шляхом, то для її інтеграції потрібні гроші. Отже, без підтримки Заходу, каже Васадзе, інтегрувати територію не вийде. Та чи підтримає Захід військову операцію з повернення територій? 

Щодо того, чи піде РФ новою війною на Грузію. 

"Станом на сьогодні такого ризику немає, бо Росія загрузла в Україні. Цей ризик був дуже великий десь місяць чи два тому, коли результат війни був незрозумілий. Тоді існував дуже реальний ризик, що якщо Україна впаде, то ми будемо наступними, і нас уже ніщо не врятує".

"Тепер можна говорити про інший ризик. Якщо буде оголошено перемир'я і росіянам дадуть відповзти, все одно на які кордони, тоді ймовірність агресії РФ проти Грузії дуже підвищується".

Щодо позиції Грузії у нинішній російсько-українській війні.

"Війна в Україні спочатку нашою владою подавалася так: Україна – наш союзник. Це дуже дружня країна. Ми дуже любимо Україну. Але Україні не пощастило, бо у них такий самий лідер, як Саакашвілі. До того ж він ще й дружить із Саакашвілі. І тому вони не запобігли війні. Наш прем'єр навіть дійшов до того, що сказав, що в Україні при владі – грузинська опозиція. І в цей момент населенню вкладають думку: що так, дуже шкода України. Так, Путін поганий, але вина є і на Зеленському".

"І тому на заклики активніше допомагати Україні у нас відповідають: ви що, хочете перетворити Батумі на новий Маріуполь?". 

Щодо звинувачень у можливій допомозі Росії в обході санкцій. "Я вірю в те, що грузинська влада вела переговори з російськими олігархами. І запис переговорів Іванішвілі та Євтушенкова це лише підтверджує. Багато російських компаній, у яких виникли труднощі, намагатимуться обійти санкції, у тому числі через Грузію".

Повна текстова версія - В очікуванні нової війни: як агресія РФ та конфлікт Тбілісі з Києвом змінили Грузію. Повністю розмову можна переглянути на YouTube-каналі "Європейської правди".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.