Боррель: Грузія не повинна негативно сприймати відмову ЄС

Четвер, 23 червня 2022, 11:11

Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель закликав Грузію не розчаровуватись через ненадання статусу кандидата на вступ та продовжувати виконувати завдання, щоб приєднатись до Євросоюзу.

Про це Боррель сказав, прибувши на саміт лідерів ЄС в Брюсселі у четвер, повідомляє "Європейська правда".

"Це (визнання європейської перспективи. - Ред.) крок вперед для них. Вони не повинні сприймати це у негативний спосіб. Тепер у них є шлях і речі, які вони повинні зробити, графік. Тож це важливий прогрес. Продовжуйте роботу, ви на доброму шляху", - зауважив Жозеп Боррель.

Чому Грузія дружить з Москвою? Що змінила війна?

Грузія подала заявку на вступ до ЄС разом з Україною і Молдовою, однак отримала відмову від Єврокомісії у наданні кандидатського статусу. ЄС погодився офіційно визнати європейську перспективу Грузії.

Остаточне рішення щодо надання статусу буде прийнято Європейською радою у четвер, однак глава Євроради Шарль Мішель вже дав зрозуміти, що кандидатами стануть тільки Україна і Молдова.

У своїх рекомендаціях Єврокомісія прописала для Грузії дуже конкретний перелік реформ, виконання яких дасть можливість претендувати на отримання кандидатства. І от щодо цих реформ оцінки у Грузії радикально різняться.

Читайте детальніше: Держава-не-кандидат: як Грузія переживає відмову ЄС та що буде далі.

Дивіться також відео на цю тему: Чому Грузія дружить з РФ? Чому їй не дали кандидата в ЄС? Пояснюємо, і не тільки про Саакашвілі