Столтенберг розповів, що буде після запрошення Фінляндії і Швеції до НАТО

Середа, 29 червня 2022, 09:26

Генсек НАТО Єнс Столтенберг розповів, що саміт Альянсу у четвер в Мадриді ухвалить рішення запросити Фінляндію і Швецію приєднатись до блоку, після чого, за його оцінкою, парламенти 30 держав-членів швидко ратифікують їхній вступ.

Про це генсек розповів, прибувши на саміт лідерів НАТО у четвер, повідомляє кореспондент "Європейської правди" з Мадрида.

"Сьогодні ми ухвалимо рішення - запросити Фінляндію і Швецію стати членами НАТО", - зазначив Столтенберг після прориву у переговорах з Туреччиною напередодні.

Генсек підкреслив, що в нинішніх умовах процес приєднання двох скандинавських країн є безпрецедентно швидким, тому він очікує швидкої ратифікації рішення у парламентах 30 країн-членів.

Водночас Столтенберг не став прогнозувати конкретних часових рамок схвалення рішення у всіх країнах-членах.

"Це безпрецедентно швидко, жоден процес вступу так швидко не тривав… Після запрошення нам потрібна буде ратифікація у 30 парламентах країн, і я очікую, що це відбудеться радше швидше", - зазначив він.

Нагадаємо, за підсумками переговорів у Мадриді у вівторок Туреччина дала згоду на розблокування вступу Швеції та Фінляндії в НАТО.

Детальніше про рішення у статті: НАТО йде на кордон до Росії: як з'явилося історичне рішення та чого ще чекати від саміту в Мадриді