Brexit: ФРН та Ірландія переконують Британію не "йти напролом" з ірландською частиною угоди

Неділя, 3 липня 2022, 14:25

Міністри закордонних справ Ірландії та Німеччини закликають Британію не приймати закон, який буде відступом від угоди про Brexit.

Як пише "Європейська правда", спільну колонку на цю тему Сімон Ковені та Анналена Бербок опублікували у британському The Observer.

"Для одностороннього порушення міжнародної угоди, дія якої почалася лише два роки тому, немає жодних юридичних чи політичних виправдань. Це законодавство не вирішить проблеми, пов’язані з імплементацією північноірландського протоколу - навпаки, це створить низку нових факторів нестабільності та ще більш ускладнить пошук стійких рішень", - наполягають вони. 

Міністри висловлюють жаль, що британський уряд обирає одностороннє рішення і не погодився обговорювати пропозиції ЄС щодо спрощення руху товарів між Північною Ірландією і Британією. 

Вони зазначають, що вибір населення Північної Ірландії за результатами останніх регіональних виборів свідчить про підтримку угоди у чинному вигляді - за збереження протоколу виступають 52 з 90 обраних депутатів. 

"Саме тому ЄС виступає за збереження протоколу і наші пропозиції залишаються в силі. Ми готові проявити гнучкість і творчий підхід, тому що віримо, що протокол може працювати на користь усіх у Північній Ірландії", - пишуть Бербок і Ковені. 

"У ці скрутні часи, коли Росія веде свою безжальну війну проти України, руйнуючи мирний порядок у Європі, ЄС та Британія повинні триматися разом і бути партнерами, зі спільними цінностями та зобов’язанням підтримувати й зміцнювати міжнародний порядок, заснований на правилах", - наголошують вони.

Британія, як відомо, планує скасувати дію деяких положень "ірландської" частини торгової угоди, яка регулює рух товарів між Ірландією, Північною Ірландією та рештою Сполученого Королівства. 

Вихід Британії з ЄС, відтак і необхідність встановлення кордону та митних перевірок, загострив напругу між націоналістами і юніоністами у Північній Ірландії. Спеціальна частина угоди про Brexit (північноірландський протокол) передбачає, що митні перевірки мають відбуватися у портах, а не на кордоні серед острова - щоб дотримати пункт про "прозорий кордон" з угоди Страсної п’ятниці 1998 року, яка поклала край багаторічному конфлікту у регіоні. Такою умовою категорично невдоволені юніоністи, тоді як націоналісти - категорично проти кордону на острові. 

У середині червня ЄС розпочав процедуру порушення проти Британії через плани змінити угоду про Brexit.

Детальніше про виклики цієї ситуації - у розмові з експертом Олександром Краєвим Від мовних протестів до нового кордону... Як Північна Ірландія створює проблеми для Джонсона.