ЄС розпочав процедуру порушення проти Британії через плани змінити угоду про Brexit

Середа, 15 червня 2022, 14:28

Європейська комісія розпочала процедуру порушення проти Великої Британії через недотримання значних частин Протоколу щодо Ірландії/Північної Ірландії, підписаного в рамках угоди про Brexit.

Про це йдеться у заяві ЄК, пише "Європейська правда".

"Незважаючи на неодноразові заклики до уряду Великобританії виконати Протокол, він не зміг цього зробити. Це явне порушення міжнародного права. Метою цих процедур щодо порушення є відновлення відповідності Протоколу в низці ключових сфер, де Британія не виконує його належним чином – зрештою, з метою захисту здоров’я та безпеки громадян ЄС", - йдеться у заяві.

Єврокомісія також опублікувала документи, які, за словами Брюсселя, пояснюють, як можна значно полегшити переміщення товарів між Британією та Північною Ірландією.

"Довіра будується завдяки дотриманню міжнародних зобов’язань. Одностороння діяльність не є конструктивною. Порушення міжнародних договорів неприпустимо. Велика Британія не поважає Протокол. Тому сьогодні ми розпочинаємо ці порушення", - сказав віцепрезидент Єврокомісії Марош Шефчович.

Якщо уряд Британії не відповість протягом двох місяців, Комісія розгляне питання про подачу позову до Суду ЄС. Згідно з Протоколом, Суд ЄС має повні повноваження, включаючи можливість стягнення одноразової суми або пені.

Єврокомісія також вирішила розпочати дві нові процедури порушення проти Лондона за невиконання своїх зобов'язань за санітарними та фітосанітарними правилами ЄС і ненадання певних даних статистики торгівлі щодо Північної Ірландії, як того вимагає Протокол.

Нагадаємо, уряд Британії оприлюднив план змін до угоди про вихід із ЄС, затвердженої у 2020 році, для вирішення проблеми руху товарів до Північної Ірландії.

Зміни стосуватимуться чотирьох аспектів: "складного процесу розмитнення, негнучких регулювань, невідповідностей в оподаткування й витратах і питань демократичного управління".

Британський уряд стверджує, що Північноірландський протокол не зміг вирішити цих проблем, а вони своєю чергою підривають Страстноп’ятничну угоду 1998 року, яка поклала край громадянській війні в Північній Ірландії.

ЄС раніше наголошував, що одностороння зміна домовленостей щодо Brexit є порушенням міжнародного права. Водночас Лондон наполягає, що зміни означають єдність Сполученого Королівства.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.