У Білорусі заявили, що не руйнували поховання польських солдатів, бо його там не було

Четвер, 7 липня 2022, 20:35

Міністерство закордонних справ Білорусі в четвер викликало до себе тимчасового повіреного у справах Польщі Мартіна Войцеховського і прокоментувало повідомлення про знищення поховання солдатів Армії Крайової в селі Мікулішкі.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на заяву білоруського МЗС.

Як йдеться у повідомленні, тимчасовому повіреному роз'яснили, що в цьому населеному пункті, за інформацією місцевої влади, "військових поховань та поховань іноземних військовослужбовців не зареєстровано".

У МЗС також заявили, що Білорусі "ніхто не може дорікнути за осквернення місць поховання, знесення пам'ятників або їхнє псування", а от у Польщі нібито лише цього року було вже три десятки актів вандалізму щодо могил радянських солдатів.

Кількома днями раніше міністерство закордонних справ Польщі засудило знесення в білоруському селі Мікулішкі поховання солдат Армії Крайової, яка у Другу світову війну воювала проти нацистської Німеччини.

Меморіал польським солдатам у білоруських Мікулішках було створено у 1990-х роках. За ним спершу доглядав місцевий житель, а пізніше – активісти Союзу поляків у Білорусі в Гродненській області.

Зазначимо, що за кілька днів до інциденту МЗС Польщі висловило протест проти осквернення у Білорусі пам'яток полякам та їхніх могил. Наголошувалося, що це відбувається головним чином на території Гродненської області, де розташовано близько 550 місць упокою польських солдатів, учасників народних повстань.