У Білорусі знищили поховання польських солдатів, МЗС Польщі вимагає реакції

фото
Вівторок, 5 липня 2022, 19:43

Міністерство закордонних справ Польщі засудило знесення в білоруському селі Мікулішкі поховання солдат Армії Крайової, яка у Другу світову війну воювала проти нацистської Німеччини.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на "Польське радіо".

Одним із перших про знесення поховання повідомив депутат Сейму Польщі Роберт Тишкевич.

"Поховання солдатів Армії Крайової в селі Мікулішкі було повністю зрівняне із землею! Огидні дії режиму Лукашенка мають наразитися на рішучу реакцію польської влади", – написав Тишкевич у соцмережах, опублікувавши фото зруйнованого місця поховання.

МЗС Польщі у вівторок заявило, що "обурене новинами про руйнування масового поховання солдатів польської Армії Крайової".

Відомство наголосило, що Польща засуджує всі акти осквернення пам’яті солдатів, які "зазнали найбільшої жертви, обороняючи свою батьківщину", і закликало білоруську владу негайно припинити "ганебні дії проти польських пам’яток у Білорусі".

Меморіал польським солдатам у білоруських Мікулішках було створено у 1990-х роках. За ним спершу доглядав місцевий житель, а пізніше – активісти Союзу поляків у Білорусі в Гродненській області.

Зазначимо, що за кілька днів до інциденту МЗС Польщі висловило протест проти осквернення у Білорусі пам'яток полякам та їхніх могил. Наголошувалося, що це відбувається головним чином на території Гродненської області, де розташовано близько 550 місць упокою польських солдатів, учасників народних повстань.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.