Кит-білуха, що заблукав у французькій Сені, загинув під час спроби повернути його в море

Середа, 10 серпня 2022, 13:48

Хворий кит-білуха, який заблукав у річці Сені, загинув у середу під час спроби повернути його в море біля північної Франції.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Reuters.

Вночі рятувальники за допомогою крана підняли кита з річки. Його перевірили ветеринари, перш ніж помістити у вантажівку-рефрижератор для подорожі довжиною понад 160 км до порту Вістрехам на Ла-Манші.

"Незважаючи на безпрецедентну рятувальну операцію, ми з сумом повідомляємо про смерть китоподібного", — повідомила влада департаменту Кальвадос, де розташований порт.

Ветеринар пожежної служби сказав, що білуху піддали евтаназії під час транспортування після того, як у неї виникли ускладнення з диханням.

План полягав у тому, щоб перемістити кита в басейн з морською водою в надії, що він зможе трохи відновити сили, перш ніж його відправлять у море.

Спроба порятунку була ризикованою для білухи, але морська природоохоронна організація Sea Shepherd France заявила, що ослаблений кит не виживе в теплій прісноводній річці.

Білухи – порівняно невеликі представники сімейства китів, що виростають приблизно до 4 метрів у довжину. 

За даними Національної служби уряду США з питань океану, білухи вважаються видом, що зникає, і часто зустрічаються на мілководді в прибережних арктичних водах. Оскільки білухи видають безліч звуків під водою, їх також називають "морськими канарками".