Рятувальна операція у Франції: із Сени витягли кита-білуху, щоб повернути у море 

фото
Середа, 10 серпня 2022, 09:35

У Франції проводять операцію з порятунку кита-білухи, що заблукав у Сені та опинився під загрозою смерті - у середу його витягли з води, щоб повернути в море.

Про це повідомило агентство AFP, пише "Європейська правда".

Білухи – порівняно невеликі представники сімейства китів, що виростають приблизно до 4 метрів у довжину. Після майже шести годин зусиль 800-кілограмову тварину підняли з річки сіткою та краном близько 4 ранку і помістили на баржу під наглядом десятків ветеринарів. 

24 водолази, які брали участь в операції,  а також рятувальники, змушені були кілька разів заманювати тварину в сітки, щоб витягти її з води.

Чотириметрову білуху помітили у Сені понад тиждень тому. Вона пропливла річкою майже половину шляху до Парижа, перш ніж місцева влада замкнула її у великій системі шлюзів. 

З п'ятниці рух тварини вглиб країни було заблоковано шлюзом у Сен-П'єр-Ла-Гаренні, що за 70 кілометрів на північний захід від Парижа, і її здоров'я погіршилося після того, як вона відмовилася від їжі.

Кита помістять у вантажівку-рефрижератор і перевезуть на морське узбережжя. Для тварини підготували басейн з морською водою на Ла-Манші. Вона проведе там три дні під наглядом, після чого її випустять у море.

Виняткова операція з повернення білухи в море відбувається не без ризику для неї, оскільки тварина ослаблена та у стресі і ризикує загинути.

За даними Національної служби уряду США з питань океану, білухи вважаються видом, що зникає, і часто зустрічаються на мілководді в прибережних арктичних водах. Оскільки білухи видають безліч звуків під водою, їх також називають "морськими канарками".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: