Екологічна катастрофа в Польщі: з річки Одер виловили понад 100 тонн мертвої риби

Вівторок, 16 серпня 2022, 15:59

У Польщі повідомили, що з течії річки Одер вилучили 100 тонн мертвої риби – точна причина екологічної катастрофи досі не відома.

Такими є дані польської пожежної служби, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на RMF24.

Пожежники, які працюють на річці Одер у зв'язку із забрудненням води, повідомили, що наразі з неї вилучено 100 тонн мертвої риби. Це тільки на польському боці.

Німецька сторона вчора заявила, що з річки на західному боці берега вилучили 30 тонн мертвої риби.

За допомогу у виявленні винуватців екологічного лиха поліція виставила винагороду у мільйон злотих.

У вівторок у польському уряді відбудуться спеціальні дебати про те, як посилити правила проти злочинців, які скидають відходи в річки.

Німецька преса стверджує, що отруєння Одера досі залишається загадкою. Фахівці перевіряють 300 різних речовин, які могли спричинити катастрофу.

Відомо, що у воді не підтвердилась наявність ртуті, як говорилося раніше. З іншого боку, концентрація солей та значення рН сильно підвищені - разом це мало токсичний вплив на рибу.

Міністр клімату та навколишнього середовища Анна Москова оголосила, що зразки води, взяті з річки, також будуть відправлені в лабораторії за кордоном: у Чехії, Нідерландах і Великій Британії.

Західнопоморський воєвода Збігнев Богуцький сказав в ефірі TVN24, що в Одері також є здорова риба. Її було видно в понеділок, "і це дуже хороша, втішна новина", сказав він.

Як повідомлялося, у Польщі залучили близько 200 військовослужбовців до подолання наслідків екологічного лиха на річці Одер, де масово гине риба.