Посол Німеччини пояснила, чому місія залишається в Києві в умовах війни і ядерного шантажу РФ

Середа, 28 вересня 2022, 13:06

Посол Німеччини Анка Фельдгузен розповіла, що посольство ФРН адаптувалося до нових реалій і зараз вважає за можливе працювати в Києві, попри повномасштабну війну - хоча не виключено, що це може змінитися.

Про це вона розповіла в інтерв’ю "Європейській правді".

"По-перше, хай це звучить банально, але ми звикаємо до всього, навіть до війни. Ми вже зрозуміли, що ми можемо працювати тут з оновленими безпековими процедурами і у скороченому складі. Нас зараз тут 11 німців, а було 55", - розповіла Анка Фельдгузен.

Вона нагадала, що й перед повномасштабним вторгненням посольство Німеччини евакуювалося серед останніх - в ніч на 24 лютого. 

По-друге, пояснила вона, вже тривалий час війна йде далеко від Києва і можна бачити, що Україна успішно тримається та здійснює контрнаступальні дії. "Ракетні удари є, але ми також бачимо, що в центрі Києва їх не було. І це теж причина, чому ми тут. Це може змінитися, і тоді наші дії будуть іншими", - пояснила Анка Фельдгузен. 

Вона зазначила, що погрози Путіна застосуванням ядерної зброї можуть виявитися не порожніми словами і в посольстві про всяк випадок продумали план дій на випадок, якщо це станеться - передусім у разі інциденту на окупованій ЗАЕС.

Посол побічно підтвердила, що у Берліні вважають потенційний ядерний удар по Києву дуже малоймовірним, порівняно з іншими територіями, зокрема, коли в столиці перебувають десятки дипломатичних місій. 

"Це стосується саме сьогоднішнього дня. Чи не зміниться це завтра, ми просто не знаємо", - додала Анка Фельдгузен. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: