В Єврокомісії розповіли, коли Україні чекати на рішення про приєднання до роумінгу ЄС

ексклюзив
Середа, 28 вересня 2022, 17:29

Остаточне рішення про приєднання України до роумінгу Європейського Союзу може бути ухвалене ще цього року.

Про це в середу за результатами зустрічі в Кабінеті міністрів заявив єврокомісар з питань добросусідства та розширення Олівер Варгеї, повідомляє кореспондент "Європейської правди".

Це перший візит єврокомісара в Україну після початку повномасштабної війни та отримання Києвом статусу кандидата на членство в ЄС.

"Я вперше перебуваю тут не в статусі комісара з питань сусідства, а насамперед як комісар з питань розширення", – іронізує Варгеї.

За його словами, отримання кандидатського статусу лише збільшить обсяг роботи, який необхідно зробити Україні: "Ваша робота лише збільшується. Ми обговорили, що тепер чекаємо від України не лише ухвалення необхідних законів, але й їхнього запуску – забезпечення, що ці закони працюватимуть".

Єврокомісар зазначив, що наразі Єврокомісія пропонує Києву прискорити інтеграцію в тих сферах, де можна швидко досягти успіху і де Україна можна швидко отримати позитивні результати.

"Ми дивимося, які фрукти висять найнижче. Однозначно, це буде роумінг та промисловий безвіз, але можуть бути ще й інші сфери", – додав Варгеї.

Щодо приєднання України до роумінгу ЄС, то єврокомісар припускає ухвалення рішення ще до кінця року.

"Зараз ведуться всі необхідні консультації. Спочатку європейські оператори мають узгодити це питання між собою, потім – з українськими операторами. Але думаю, що до нашої наступної зустрічі в Брюсселі (йдеться про саміт Україна-ЄС, який має відбутися до кінця року) ми можемо вже покласти на стіл рішення", – уточнив він.

Нагадаємо, під час звернення до Європейського парламенту глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що Україна приєднається до зони роумінгу ЄС.

Ще у квітні оператори мобільного зв’язку з країн ЄС та України підписали спільну заяву, якою засвідчують наміри співпрацювати задля забезпечення доступного або й безкоштовного роумінгу між Євросоюзом та Україною. Представниця ЄК Катаріна Матернова зазначала, що це може бути однією з перших підвалин для майбутньої угоди щодо роумінгу між Україною та ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: